Gyakorlati tudnivalók

Barlangi túravezetőnk, Zsandár, évek óta vezet nyílt túrákat a Mátyás-hegyi-barlangban. Így foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a kezdő barlanglátogatók számára:

 Félelem oszlatás:

Az emberek fejében rém misztikus és veszélyes dolog a barlangjárás. Tudni érdemes, hogy az összes “fizikai” sport közül talán itt a legritkább a baleset és a sérülés. Nincs olyan, hogy beszorulsz!!! Ahova bementél, onnan ki is jössz! Ha valahova becsúszol és nem megy, azért leszünk ott, hogy pillanatok alatt segítsünk.

Mindenki klausztrofóbiás (mi is), ami simán legyőzhető, senkinek nem volt még ebből problémája.

Mindenki tériszonyos, (Lásd feljebb)…

Útvonal:

A túra útvonalát eddig több tízezer ember koptatta, 2-től kb. 90 éves korig. A túra során igény szerint könnyíthető, nehezíthető az útvonal, ez abszolút csak a résztvevőkön múlik. Lehetőség van – kisebb csoportokban – eltérő nehézségi szintek kipróbálására.
A barlang hőmérséklete mindig az adott terület éves középhőmérsékletével egyezik meg, ami a – télen-nyáron kellemes – 10-12°C. Ebből adódik, hogy egyszerű utcai ruházat kevés.

Fontos hangsúlyoznom, hogy ezek a szabályok a biztonságról szónak, nem valami diktatórikus kiskirályságról!!! Éppen ezért elfogadásuk és betartásuk a túra alapfeltétele.

1. Barlangtúrán csak az vehet részt, aki:

  a barlangtúra nehézségének megfelelő felszereléssel rendelkezik;

-a barlangtúra nehézségének megfelelő egészségi- (fizikai, fiziológiai, lelki), illetve edzettségi állapotban van;

2. A túrán való részvétel lehetőségét a túravezető bírálja el.
A résztvevők az állapotukról, illetve az abban történt kedvezőtlen változásokról – ide értve a legapróbb sérülést, vagy egészségügyi problémát – a túravezetőt kérés nélkül tájékoztatni kötelesek. Kéretik tudomásul venni, a túrából a túravezető bárkit, bármikor, indoklás nélkül is kizárhat (nem köteles semmiről vitázni, senkivel)!

3. A túrázó köteles a túravezető(k) utasításait maradéktalanul betartani mindaddig, míg a túravezető a túrát befejezettnek nem nyilvánítja.

4. A barlang természetvédelmi terület, állagát megóvom, nem rongálom. A túra során fokozottan ügyelni kell a szemetelés elkerülésére, valamint a barlang és képződményeinek megóvására. AMIT BEVISZEL, AZT MARADÉKTALANUL KI IS KELL HOZNI!

5. A túra útvonaláról letérni tilos! Ha az előttünk haladót nem látjuk, azonnal meg kell állni, míg vissza nem jönnek értünk. Az útvonalon várakozó embereket könnyebb megtalálni, mint a csellengőket.

6. A barlangban tilos ugrani! Egy rosszul felmért ugrás után, a bokaficam is kemény kihívás lehet a kijáratig…

7. A felszerelés állapotában beállt legapróbb változásról is értesíteni kell a túravezetőket. Egy kontakthibás lámpa – Murphy szerint – a legkellemetlenebb helyzetben fog cserben hagyni…

8. Ha bármelyik mászásnál úgy érzed problémád lehet vele, akkor azonnal jelezd a túravezetők felé. Utána viszont tessék elhinni, ha ott vagyunk, figyelünk, nem lehet probléma.

9. A túrán csak kinyomtatott, aláírt nyilatkozattal lehet részt venni.

10. A barlangtúra során étkezni tilos! Ez alól kivétel a csokoládé és a szőlőcukor, a 4-es pont betartásával.

Felszerelések:

Mint a kezdőlapon már említettük, a barlang hőmérséklete 10-12°C, továbbá a páratartalom magas, és minden agyagos, a ruházatot eszerint érdemes megválogatni. Szempontok: fontos szempont, hogy olyan ruhadarabokból álljon, amiért nem kár, de nem is szakadt. Legyen tiszta, vagy maximum tiszta agyag.

A ruházat részei:

  Aláöltözet: szabadidőruha, vagy bármi hasonló meleg öltözet javasolt

  Overáll: bármilyen hasonló, kopásállóbb öltözet, ami nem tapad annyira, mint a szabadidő ruha, és ne legyen szakadt! Lehet ez farmer és dzseki is, de ne vitorla méretű lebernyeg, és ne olyan szűk, hogy mozdulni sem tudsz.

  Lábbeli: javasolt a gumicsizma, ha nincs, akkor lágy talpú sportcipő. VIGYÁZAT, a magasszárú túrabakancsért kár lenne…!

  Váltózokni!

Átöltözni a Mátyáshegyi barlang előtt, a kőfejtőben, vagy a barlang bejárati tárójában lehet.

Arra lehet készülni, hogy a túra után – az ott viselt ruhában – nem lehet autóba ülni, vagy buszra szállni.

Lámpa: fejlámpával szerelt sisakokat – korlátozott számban – tudunk biztosítani, az elemek beszerzéséről mi gondoskodunk! (Varta Superlife)
A túráért semmilyen vezetési díjat nem szedünk, csupán az elem és egy jelképes “amortizációs díj” hárul a résztvevőkre, mivel non-profit szervezetként, önkéntes alapon vezetjük a túrákat.

 

LEAVE A COMMENT