Nagykovácsi -Zsíros-hegy – Nagy-Szénás – Kis-Szénás – Disznófő – Kőris-völgy – Piliscsaba

2011. szeptember 24. Az idei tanév első kirándulása, Nagykovácsi feletti Zsíros-hegytől indulna. Innét alig több, mint 1 kilométer múlva érjük el a Nagy-Szénás tetejét. Szeptemberben a lenyűgöző panoráma készteti maradásra az ideérkező turistákat Körbe tekintve a Pilis-, a Gerecse-, a Budai-, és a Gete-hegység látható.

Tavasztól a virágoké a főszerep. Az Európa Diplomával rendelkező terület több botanikus szerint is a pannon flóra bölcsője, ahonnan a jégkorszak után a Kárpát-medencében elterjedtek a növények. A Nagy-Szénáson  található a világon egyedül itt élő pilisi len.

Az Országos Kéktúra útvonaláról letérnénk, hogy az amúgy fenségesen szép Kőris-völgy előtt,  jelzetlen ösvényeken felkeressük a Kis-szénás hegyet és a Disznófőt. Ezek a csúcsok a Budai-hegység, Nagy-Szénás környéki résztájának jellegzetes képviselői. A terület fő kőzetalkotója a dolomit. Itt alakulnak ki a déli oldalakon nyílt dolomitsziklagyepek, melyeknek jellemzője, hogy a növénytakaró nem tudja teljesen befedni a kőtörmelékkel borított lejtőket.

Az utunk vége felé, ha az időnk engedi, felkeresnénk egy a dolomit hegyekre jellemző sziklaalakzatot, a Csabai-gombát. Az általában könnyen porló közetet néhol kovasavas oldatok megkeményítik, és ezek a részek jobban ellenállnak az eróziónak, és így érdekes sziklaképződmények keletkezhetnek.

A túra előzetesen kalkulált hossza 13 km. Szintemelkedés: +390m, – 550m.
Szeretettel várunk benneteket a tanév első túráján.
Jelentkezni lehet személyesen Patkós Kati néninél az iskolában, vagy az weboldalról a KAPCSOLATOK menü alól írhattok üzenetet.

LEAVE A COMMENT