Maglódi Szabadidősport és Természetjáró Egyesület MASZAT

„Aki felfedezi a természet kincseit, amelyek észrevétlen hevertek lábai előtt,
Aki megérti, hogy a legapróbb lény is élettel teli, s szerepe, helye van a földi létben,
Akit egyszer megérint a természet,
Az meglátja a fában, az egyszerű mezei virágban a szépséget, s nem tépi le többé,
Az tisztelettel adózik minden élőnek és meggondolatlanul nem pusztítja többé,
Az meghallja a hegy, a tó panaszszavát, s nem megy el mellette többé,
Az óvni fogja környezetét, s nem kell félteni többé.”

Céljaink:

  • Lakóhelyünk közvetlen és tágabb környékének, természeti és épített értékeinek megismerése  „A megtapasztalt gyakorlatnál nincs jobb tanítómester.”
  • A környezet egészéért felelős gondolkodásmód kialakítása, tudatossá tétele.
  • Lehetőség biztosítása a szabadidő egészséges és hasznos eltöltésére, az egészséges életmód egy lehetséges modelljét szeretnénk nyújtani.
  • Egy olyan közösség létrehozása, amely túlmutat az iskolai osztálykereten és tagjai nem csak a természetnek, hanem egymásnak is barátai.

Havonta két alkalommal (szombat délelőtt) találkozunk. Egyszer itt az iskolában, a másik szombat  pedig a kirándulás. Az iskolai foglalkozáson ismereteket szereznek a tanulók a természetről (kőzetek, felszíni formák, növények, állatok, nevezetességek, stb.), a túrázásról (tájékozódás, térkép- és iránytű használata), balesetek megelőzéséről, elsősegélynyújtásról, a természetjárás alapvető szabályairól, amelyeket aztán a kiránduláson a gyakorlatban is hasznosíthatnak.

A kirándulások egy része lakóhelyünk környékénekjobb megismerését célozza. Terveink között szerepel pl. a Merzse-mocsár, a sápi halastavak, a monori Strázsa-hegy, az isaszegi dombok vagy a farkasdi tó felkeresése. Ezeket a túrákat úgy tervezzük, hogy odafelé „tömegközlekedünk” (vonat, iskolabusz), hazafelé pedig túrázunk.

Autóbuszos kirándulások is helyet kapnak a programban a Pilis, a Börzsöny, a Budai-hegység, esetleg távolabbi hely szép túraútvonalán, tanösvényén.

Továbbra is szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretik a természetet, szeretnének mozogni, egészségesebben élni és szabadidejüket hasznosan eltölteni és nem ijednek meg egy kis gyaloglástól, esőtől, naptól.

Várjuk azoknak a szülőknek (és nem csak szülőknek) a jelentkezését, akik szívesen segítenének a szakkör munkájában. Van olyan ismeretük, hobbijuk, kedvtelésük, ötletük, javaslatuk, amit szívesen megosztanának a gyerekekkel.

Kérdéseitekkel, ötleteitekkel, javaslataitokkal bátran keressetek minket!

Elérhetőségeink:

Patkós Józsefné, Kati néni      patkoskati@citromail.hu

Turóczi Csaba, Csaba bácsi   turoczi67@gmail.com

Patkós Józsefné és Turóczi Csaba, a szakkör szervezői

LEAVE A COMMENT