Isaszeg-Maglód túra

2012. április 14.

Már szokásosnak mondható 8 órás indulást tervezünk, az iskolától. Pécelen keresztül érkezünk Isaszegre. A buszból végigkísérhetjük, hogy merre is fog visszafelé vezetni az utunk a környező dombok erdeiben.

 

Isaszegi indulásunk elején a környékünk egyik legidősebb templománál megállunk egy kis időre. A 900 éves körtemplom több átépítéssel nyerte el a mai formáját. Átélt tatárt, törököt, labancot és mégis töretlenül hirdeti az igazi hit időtlenségét.
Egy másfajta hit emlékét örzi az isaszegi hős honvédek emlékműve. A szabadságba, és az igzságba vetett hit, amit a katonák a saját életüknél is fosabbnak tartottak. Nagy örömünkre Kati néni férje fog érdekeseket mesélni a szabadságharc egyik legfényesebb diadaláról.
A szakkörön megbeszéltük, hogy a csapatok egy verssel vagy énekkel tisztelegnek a katonák önfeláldozása előtt.

A templom melletti temetőből induló kálvária vezet a hős isaszegi honvédek sírjaihoz. Itt is meg kell álni néhány pillanatra és tisztelettel adózni az elesettek emléke előtt.
Isaszeg három fontos látnivalója után irány a Gödöllői-dombság. A várost elhagyva kényelmesen járható lankák között haladva megérkezünk egy mély horhosba. Itt megpihenünk és játszunk egy jó nagyot. Középhegységek hangulatát idéző mély árokban a tavaszi virágok teszik még szebbé a tájat.

A következő szakaszunk egészen a Bajtemetésig vezet.  Ezen a részen találunk juharos-tölgyest, fenyvest, nyílt legelőt, és mocsaras helyekre jellemző fűzest. A környezetben a legváltozatosabb  összetételű 2 kilométer vár itt ránk. A dombtetőn az elhagyott laktanya rakétasilói kínálnak érdekes látnivalót.

Innentől már ismerős lesz az út, de izgalmas lesz megfigyelni, hogy mennyi mindenben változott az elmúlt egy hónap alatt.

Szeretettel várunk benneteket!!

Kati néni, Csaba bácsi

LEAVE A COMMENT