November Szakköri

A még mindig Nevenincs túrszakkör november 12-én tartotta 3. foglalkozását. 35-en jöttek el szombat délelőtt az iskolába. Többféle témával is készültünk. Értékeltük a Merzse-mocsárnál tett kirándulásunkat, megnéztük az ott kitöltött totó helyes megfejtését, ráhangolódtunk a következő túrára, amely november 19-én lesz, és a Pilisbe visz bennünket.

Megtudtuk, hogy a Pilis szó kopár hegyet jelent, és hogy aVisegrádi-hegységtől mindössze a Két-bükkfa-nyereg és egy patakvölgy választja el, mégis hatalmas a különbség: Míg a Pilis a Dunántúli-középhegység tagja és üledékes mészkő, illetve dolomit a felépítő kőzete, addig a Visegrádi-hegység már az Északi-középhegységhez tartozik és vulkanikus eredetű andezitből áll. Pilisszántó települést vagy érintjük majd, vagy sem, de azért történetével, fontosabb nevezetességeivel megismerkedtünk. Közben az iskola számítógépes termében egy csoport a szakkör honlapját nézegette, rajta a közelgő kirándulás útvonalát, a legutóbb feltett képeket.

Tovább folytatódott a tájékozódás tanulása is, az iránytű használatával, a térkép jelzéseivel foglalkoztunk. Megismertük az Erdő ötparancslatát, amelynek betartása minden túrázó számára kötelező.

Az erdei ötparancsolat:

Járj csendesen az erdőben!
Ne bántsd a növényeket és az állatokat!
Ismereten termést soha ne kóstolj meg!
Tüzet csak a kijelölt helyen gyújts! Tűzgyújtási tilalom idején pedig sehol sem!
Ne hagyj magad után szemetet!

A foglalkozás végén kihirdettük a kirándulás csapatversenyének az eredményét:

1. Pockok csapata 113 ponttal Csapattagok: Kiss Fanni, Telek Zita, Telek Marcell, Tóth Anna, Kiss Helga

2. Ürgék II. csapata 94 ponttal Csapattagok: Koó Levente, Nyéki Gergő, Széles Márk, Fábián Bence, Velkei Imre

3. Holtversenyben 80 ponttal a Farkasok (3.a) és a Mókusok (Turóczi Ékes Anna, Bánffy Katalin, Göblyös Dorina, Egri Alexandra, Borsos Dóra, Kelemen Beáta)

Az egyéni verseny győztesei:

Molnár Attila Szilamér
Telek Marcell
Turóczi Ékes Anna

Gratulálunk!

Reméljük, hogy a tanulással, játékkal tartalmasan eltöltött délelőtt meghozta a kedveteket a túrához is és találkozunk jövő szombaton!

Kati néni

LEAVE A COMMENT