Újabb szakkör márciusban

5 szombat volt ebben a hónapban, így március 31-én még egy szakköri foglalkozás, ebben a hónapban már a 2. megtartására került sor. Kevésnek bizonyult a 40 fénymásolt feladatlap, annyian eljöttek.

 

Konczné Simon Tímea, Timi néni, az iskola egyik gombaszakértője. Ő tartott   vetítéssel, bemutatóval, feladatokkal színesített előadást e témában. Megtudtuk, hogy nem csak azok a kalapos, erdei élőlények (se nem növény, se nem állat: külön kategória) tartoznak a gombák közé, amelyekkel erdei sétáink során, főként eső után találkozni szoktunk, hanem rengeteg más gombafaj is van.

Sok érdekességet mesélt, mutatott, még szarvasgomba is szerepelt a szemléltetett példányok között. Azt is megtudtuk, hogy a gombászás komoly szakértelmet igénylő feladat, nem ajánlott ismeretek nélkül nekivágni az erdőnek. Sokszor nehéz megkülönböztetni az ehető és a mérgező fajokat. Legjobb tehát, ha csak megcsodáljuk a kirándulásaink során észrevett gombákat és nem bántjuk őket. A gyűjtést hagyjuk meg azoknak, akik jól értenek hozzá.

A szakkörösök másik fele Csaba bácsival értékelte az előző kirándulást. Foglalkozni kellett a helyes túraöltözettel. Sokan kényelmetlen cipőben, sok felesleges holmival vágtak neki az útnak, nem tudták jól beosztani az enni- és főként az innivalójukat. Az is gond az utak során, hogy mindig meg-megáll valaki bekapni egy falatot, inni egy kortyot és így ahelyett, hogy tempósan haladnánk és bizonyos időnként megállnánk pihenni, hosszan kígyózva elnyúlunk kisebb csoportokat alkotva.

Törekedjünk arra a jövőben, hogy csak a közös megállóknál kerüljenek elő a hátizsákból a kulacsok és az elemózsia. Nem lehet úgy csoportosan kirándulni, hogy állandóan várni kell valakire.

A sülysápi kirándulás során több állatlábnyomot is találtunk. Egy határozó segítségével megpróbáltuk  ezeket azonosítani. Megtanultuk, hogy milyen jellegzetességek alapján lehet a nyomokból megállapítani, hogy milyen állat járt arra.

Kis kiállítást rendeztünk be a sülysápi túrán talált életnyomokból a folyosó üveges tárlójában.

Megvizsgáltuk a hónap elején már megfigyelt udvari fákat. A juhar szépen rügyezik, kis levélkék jelentek meg már rajta, de a platánon még semmi nyoma az életnek. Csak a tavalyi százaz leveleket és terméseket lengeti a szél.

Az áprilisi kirándulás előtt egy szünetben összegyűltek a szakkörösök megnézni egy rövid összeállítást az isaszegi út fontosabb állomásairól és -ha már élőben nem láthatjuk-, egy kis ízelítőt a tavaly korhű öltözékekben, felszereléssel lejátszott isaszegi csatajelenetből.

LEAVE A COMMENT