Pilisszentlászló – Apát-kúti-völgy

Következő túránkon a Pilisszentlászlóról Visegrádra vezető Apátkúti-völgy tavaszi színeit, festői erdőtársulását és csörgedező patakját csodálhattuk meg. A kirándulás a Visegrádi-hegység legmagasabban fekvő településéről, Pilisszentlászlóról indult. Nehéz volt elszakadni a piacon húsvét előtt árult nyusziktól.

Csapatok alakultak és különböző feladatokat kellett menet közben elvégezni: pl. növényeket megfigyelni, a kapott térképvázlaton az útvonalat bejelölni, a turistajelzéseket követni, stb. Utunk során először a Szent László-völgyet vettük célba, majd a gyönyörűségesen szép Apátkúti-völgy mentén folytattuk utunkat. A patak völgye olykor annyira összeszűkült, hogy a meredek oldalak a napfényt is alig engedték be. Kidőlt bükkfa óriások mutatták fölből kifordult tányérgyökerüket. Majd sudár fák között magasodtak hihetetlennek tűnő sziklatömbök. Az út hol az egyik, hol a másik oldalon kanyargott, izgalmas átkelések tették még emlékezetesebbé a túrát.

Egy leguruló kő okozott nagy riadalmat, de szerencsére csak könnyű sérülést Tóth Niki karján. A Kaán Károly-forrásnál megtölthettük kiürült kulacsainkat.
A völgy alsó szakaszán terül el a környék legkedveltebb kirándulóhelye, a Telgárthy-rét, ahol padok, asztalok, tűzrakó helyek és fából faragott játékok várják a látogatókat. Itt hosszabb pihenőt tartottunk játékos versenyfeladatokkal, kincskereséssel.

Mesterséges tó mellett haladtunk el, majd Visegrád első, erdőbe bújó épületét, a Dunakanyar Erdei Iskolát láthattuk. A busz feljött ie értünk, mert úgy elszaladt az idő. Így sajnos a Duna parti séta elmaradt.

2011. 04. 16.

LEAVE A COMMENT