Évadnyitó MASZAT-kirándulás a Fáy tanyánál

Szeptember 22-én hosszan kígyózó sor indult a temetőtől Pécel irányába, hogy a nyáron megalakult Maglódi Szabadidősport- és Természetjáró Egyesület (MASZAT) első túráján részt vegyen. 250 körül voltunk, főként iskolánk tanulói: egyedül, családostul. Nem mentünk messzire. Az alig 4 kilométerre fekvő erdei tisztásra tervezett útnak elsősorban nem a gyalogtúrázás (lesz ilyen is bőven) volt a célja, hanem ismerkedés, barátkozás, közös játék, versengés.

Csaba bácsi köszöntő szavai után akadályversennyel kezdődött a közös program. A 10 feladat között szerepelt zsákban futás, kötélmászás, célba dobás, mocsárjárás, szemétgyűjtés, babhordás, öltözködés, gyűrűadogatás, és a csapatok azt is megmutathatták, hogy párosával, összekötött lábbal is tudnak gyorsan szaladni. Menet közben határozólap segítségével növényeket kellett keresgélni. Bár forszíroztuk a kérdést, a felnőttek nem akartak külön csapatokat alkotni, de azért ők is derekasan kivették a részüket a feladatokból plusz pontokat szerezve ezzel a gyerekeknek. És köszönet illeti őket azért is, hogy olyan rendet tartottak menet közben, a csoportok fegyelmezetten, figyelmesen járták a fenyvest.

Nagyon kicsi különbségek voltak a pontszámokban, de azért örökítsük meg az utókor számára a győztes csapatok nevét:

1.      Királykobrák csapata (vegyes csapat 2.-tól 4.-ig három évfolyam képviselőiből állt össze)

2.      Katicák csapata (főleg az 1.d osztály tanulói, testvérek, szülők)

3.       Gézengúzok  (1. évfolyam, főleg az 1.c osztály tanulói)

4.      Ürgék ((3-4. évfolyam) Sajnálom, hogy az eredményhirdetéskor nem említettük meg a csapatot, mert mindössze 2 ponttal maradt le a dobogóról. Nagyon jól vették az akadályokat.

5-8. Egy-két pontos különbségek voltak a Tücskök, Kobrák, Egyszarvúak, Pucér Párducok csapatai között. Gratulálunk minden résztvevőnek a lelkes és sportszerű játékért.

Az erdei olimpia versenyszámai  között legnépszerűbb volt a foci, sajnos nem  is sikerült a végére érni a rögtönzött bajnokságnak. A kisebbek főleg a játékos sorversenyekben szerepelhettek, népszerű volt a petáng nevű golyójáték is.  Külső szemlélő számára a kötélhúzás talán kicsit szervezetlenül zajlott, mert mindig rengetegen próbálták a szembenállókat elhúzni, nagy esések, nevetések közepette. Jó szórakozás volt! Az érdeklődők megismerhették a méta nevű labdajáték szabályait is, Mácsai Katának köszönhetően.

Aki volt a nyári táborozáson, valószínűleg a számháborút várta a legjobban. Két csapat (zöld és sárga) mérte össze erejét, ügyességét. Itt sem volt egyszerű győztest hirdetni, mert szinte egyszerre szerezték meg az ellenfél zászlóját. A célfotó alapján a sárgák bizonyultak kicsit gyorsabbaknak. Gratulálunk mindkét csapatnak, és szeretnénk a veszteseket megnyugtatni: lesz lehetőség a visszavágásra.

Eközben a legkisebbek, a „maszatkák” a közelben lévő Koricsánszky tanyát keresték fel. Sajnos a nap gazdag kínálata miatt csak kevés időnk maradt szétnézni, méhészkedni, állatokat simogatni, de annyira jól éreztük magunkat, hogy szeretnénk egy másik alkalommal visszamenni. Köszönjük a szíves vendéglátást, érdekes bemutatót.

A versenyek eredményhirdetésével fejeződött be a délután. Itt kaptak kis ajándékot azok a táborozók is, akik élményeiket rajzban vagy írásban megörökítették: Bota Panna, Bota Zsófi, Keresztély Szilvi, Kovács Kriszti, Nagy Bogi és Turóczi Ékes Anna. Munkáik a nyaralói iskola „A” épületének a folyosóján tekinthetők meg.

Aztán visszafelé ismét a hosszan kígyózó sor. Az elejének és a végének a megérkezése között fél órányi idő telt el.

Nagy öröm számunkra, hogy ennyien eljöttetek. Sok felnőtt sokat készült arra, hogy jól érezzétek magatokat. Köszönet nekik érte!

Találkozunk október 6-án, az idei első szakköri foglalkozásunkon. Mindkét tagozat tanulóit várja meghívott vendégünk Hámori Dániel madarász, a Bagolysuli munkatársa. Kicsit ismerkedünk a következő kirándulások útvonalával, látnivalóival. Lesznek játékos feladatok, versenyek is.  Szeretettel várunk minden MASZAT- tagot és érdeklődőt!

Kati néni

LEAVE A COMMENT