Klastrompuszta

2012. október 20. Maszatkák

Klastrom, vagyis kolostor. Nem is akármilyen. Majd 800 éve, ahogy a tatárok az országot végigpusztítva távoli otthonukba siettek vissza új kánt választani, egy esztergomi kanonok, Boldog Özséb feladta papi méltóságát és kivonult a Pilis hegyeibe remetének. A gazdagság helyett Krisztus szegénységét választotta.


Hamarosan összegyűjtötte remete társait és megalakította az első és egyetlen, Remete Szent Pálról elnevezett magyar szerzetesrendet. Az első kolostorukat Klastrompusztán építették fel. Bár igaz, hogy a pilisszentkeresztiek vagy a pilisszentlelkiek is magukénak tudják az elsőséget, de ezt nem tudjuk eldönteni és így csak a hagyományra támaszkodhatunk. Így Klastrompusztának is csakúgy, mint minden szentnek, maga felé hajlik a keze.


Özséb sok szép hely közül választhatott volna, de ha megérkezünk, rögtön megértjük, hogy miért is itt épített kolostort. Itt közelebb van az ég a földhöz, mint máshol. A gyönyörű völgyek békességet, a délceg sziklaszirtek állandóságot, a barlangok menedéket nyújtottak.
A Kémény-szikla tetejéről vagy a Legény-barlang széles bejáratától pompás panoráma tárul elénk a Dorogi-medencére, illetve a Gete-, és a Gerecse-hegységre. Kinek-kinek a lelkületétől függően lehetősége lesz az őszi erdő színein túl megragadni a látható, vagy megsejteni a láthatatlan valóságot.

Egy körutat tervezünk a település körül. Felkeressük a Tündér-szakadékot, megpihenünk a Kémény-szikla tetején, illetve megnézzük az évezredek emlékeit őrző Legény- és Leány-barlangot. Az erőnlétünktől függően csatolunk az úthoz további érdekességeket. Kétágú-hegy festői kilátása, a Pilis-hegy bércei, a Fehér-szirt romantikája biztos garancia arra, hogy mindenki élményekben és kalandokban gazdag nap emlékeivel térjen haza.

Nagy szeretettel hívunk mindenkit a Maszatkák októberi kirándulására.

LEAVE A COMMENT