Szakkör októberben

Közel nyolcvanan vettünk rész az októberi szakkörön. Három csoportban tartottunk foglalkozásokat
korosztályok szerint. Vendégünk volt Hámori Dániel, a Bagolysuli munkatársa, aki a gyöngybagoly jellegzetességeiről, szokásairól, életének mindennapjairól mesélt nekünk rendkívül élményszerűen,
élvezetesen.

A konkrét faj alapos megismerésén túl azt is megtudhattuk, hogy mennyire kiszolgáltatottak a vadon élő állatok az ember természetátalakító tevékenységének, nemtörődöm magatartásának. Remélem, hogy aki figyelmesen meghallgatta az előadást, ezután jobban fog vigyázni a környezetünkben  előforduló élőlényekre.

Természetesen az előadás tárgya, a szív alakú pofája miatt szerelemmadárnak is nevezett gyöngybagoly is előkerült a láda mélyéről. A bátrak (vagyis mindenki) meg is simogathatták a műtét után Dani bácsinál lábadozó sérült madarat. 

Ezután a legkisebbek madaras játékokat játszottak az udvaron az októberi napsütésben, majd kézműveskedtek egy kicsit. Természetesen szép kis papírmadarak kerültek ki az ügyes kezecskék alól.

Közben a nagyobbak az október 20-i túra útvonalát járták be virtuálisan Zoli bácsi és Attila bácsi irányításával, akik bő 30 percben vetítettek a gyerekeknek, melyet közbeszúrt kérdésekkel, igyekeztek figyelemfelkeltővé és interaktívvá tenni. A szakkör harmadik felvonásában  madaras keresztrejtvényt töltöttek ki a gyerekek.

A legnagyobbak Csaba bácsival töltötték az időt. Ők már az Országos Kék Túra megkezdésére készülnek. Beszélgetek arról, hogy mit is jelenthet gyalog átmenni országunkon és testközelből érezni ezer kilométeren át a különböző tájainkat. Megbeszélték, hogy mi is az Kék túra, mi az a Kék kör.
Szó volt arról is, hogy ha ők már ismernek egy sor  érdekességet, akkor ezeket úgy tudják megmutatni a legkisebbeknek, ahogy ez nekünk, felnőtteknek soha nem sikerülne. Tehát az egyesület nagyon fontos feladatát tudnák a legjobban megoldani.
A következő alkalmak témái is szóba kerültek.
A végén egy picit komolyabban kézbe vették a tájolót és megnézték, hogy lehet vele irányszögeket mérni. 

Volt egy egyszerű kísérlet is zöld levelekkel, amelyekben a zöld színtestek mellett ott vannak a sárgák, narancsok is, de a zöld elnyomja őket. Csak ősszel, amikor a klorofil lebomlik, válnak láthatóvá és lesznek tőlük szemet gyönyörködtetően színesek a falevelek. Ezt bizonyította Patkós Jutka némi alkohol és egy szűrőpapírcsík segítségével.

Reméljük, hogy nem bánta meg, aki velünk töltötte a szombat délelőttjét az iskolában és várunk mindenkit szeretettel a két hét múlva esedékes kirándulásra is.

Kati néni

 

LEAVE A COMMENT