2012. december 8. Csíki-hegyek, Budai-hegység

Azt tudtuk, hogy az idei tanévtől legalább három korcsoportra kell osztanunk a túrákra jelentkezőket, az érdeklődők magas száma miatt, de azt a kesztölci kiránduláson tapasztaltuk meg először, hogy egy korcsoportot is több felé kellett bontani. 

December. Kirándulás.
Legtöbb gondos szülőben ez a két szó nehezen egyeztethető össze. Pedig sokszor a túlzó féltés, nem csak rengeteg izgalmas tapasztalattól fosztja meg a gyermekeket, hanem a természetes edzettségük sem tud kialakulni.

A legrosszabb esetben, egy zord téli napon, akár még az alábbi látvány is fogadhat minket a Csíki-hegyeken, ami a Maszatkák következő túracélpontja. Szerintem kár lenne kihagyni!

  Akiknek a kép nem vette el a kedvét, azokkal Budaörsön kezdjük el a túránkat. Első utunk a Huszonnényökrös-hegy tetejére vezet. Minden rosszhiszemű híresztelés ellenére a nevét nem 24 kirándulóról kapta, akik decemberben indultak meghódítani a hegyet. Több történet is fennmaradt, ami tudni véli a név valódi eredetét. Talán az egyik legelfogadhatóbb magyarázat, hogy a törökök, 24 ökörrel vontatták fel az ágyúikat a hegy kúpjára. Hiába vontatták fel, mert ha felérünk, a velünk szemben emelkedő Törökugrató látványa fogad minket, aminek beszédes neve sejteni engedi a törökök hadiszerencséjét. De, hogy miért, arról csak a helyszínen mesélünk!

 

Hamar elhagyjuk a házakat, a város látványát és a Csíki-hegyek fővonulata mentén fedezzük fel azt a szépséget, amit megismerve, azon töprenghetünk, hogy eddig miért is nem jártunk még erre. Nagyon különleges hangulatot árasztanak az előbukkanó hófehér sziklák, a fekete fenyvesek magas hegységet idéző sűrűjéből. Sétánk alatt megnézzük a Sorrentó-sziklákat és a Szent Mihály-sziklát.

 A következő helyszín, amit érintünk: Makkosmária. A XVIII. században, egy betegségéből felgyógyult ember hálából egy a gyermekét tápláló Szűzanyát ábrázoló olajfestményt vásárolt, és a képet az útszéli tölgyfára helyezte. Hamarosan mások is látogatni kezdték a helyet. Ezért a veszprémi püspök kivizsgáltatta az eseményeket, majd engedélyezte, hogy a szentképet nyilvános tiszteletben részesítsék. Később itt épült az első kápolna. Manapság a templomban látható a kivágott tölgyfán a szentkép. Akiknek a Mária kép jelent valami fontosat, megcsodálhatják, de akik nem fára szegezett képekben keresik a láthatatlan valóságot, Ők a környék értelmes vizsgálódásával is megtapasztalhatják mindazt.

 

 A Mária kegyhelyet elhagyva, a barokk templom lassan eltűnik a fák között, de a Máriáról elnevezett természeti szépségek hosszú sora veszi kezdetét. Mária-szikla, -hasadék, -szurdok, valóban impozáns látványában gyönyörködhetünk.

Remélem sokatokban sikerült a kedvet felkelteni egy szép, látványosságokban bővölködő közös kirándulásra. Várunk benneteket!

Maszatkák túraszervezői

Szeretnénk kérni mindannyitokat, hogy a jelentkezéseket a lehetőségekhez képest, minél hamarabb adjátok le, ezzel segítve a szervezők munkáját.

LEAVE A COMMENT