MASZAT-os olvasmányok/2.

Kedves Erdőjárók!

Az alföldi rónaságon, a hortobágyi puszták mellett születvén a városszéli Kiserdőbe kirándulni számomra a legizgalmasabb gyermekkori élmény volt. Annál is inkább, mert bennünket, nánási gyerekeket senki nem vitt oda, senki semmit nem mesélt róla. Mégis bennünket, mint minden gyermeket, ellenállhatatlanul vonzott és elvarázsolt a rejtélyes Erdő.

Nekünk még nem mesélt a Kiserdő, de a Maszatkákat és Maszatokat szerencsére tapasztalt, felnőtt erdőjárók viszik áprilisban is kirándulni. Előtte azonban néhány érdekes olvasmányt szeretnék ajánlani.

„Kerek egy ég alatt kerek egy istenfa, kerek istenfának szép tizenkét ága, szép tizenkét ágán ötvenkét virágja, ötvenkét virágján három aranyalma.” Lám, a népköltés is fával, az erdővel szimbolizálja az esztendőt, a hónapokat, heteket. Varga Domokos és Berki Viola Erdei esztendőcímű könyvecskéjével hónapról hónapra követhetitek nyomon az erdei varázslatok kibontakozását: a növény- és állatvilág mindennapjait.

Schmidt Egon és Veres László Az erdők élővilága című képeskönyvét pedig azért is emelem ki, mert feltünteti a védett állatok eszmei értékét is, és arra kér, hogy különösen védjük a hazánkban is mind kevésbé megtalálható, ritkuló fajokat, egyedeket.

Hasonló a címe (Az erdő élővilága) annak a francia párosnak a könyvének, amelyből pedig Európa többi erdejének sűrűjébe is bepillanthattok, sőt játékokat is ajánlanak a kiránduláshoz, vagy elárulják, hogyan kell gilisztaterráriumot, növénygyűjtemény, lehullott levelekből koszorút készíteni…

A MASZAT március 16-ai ünnepi teljesítménytúráján kiosztott könyvtári fejtörő megfejtéséért egy-egy belépőjegyet nyert a MagHáz szabadon választott rendezvényére Koricsánszky Virág (1. a) és Nyéki Gergő (4. c). Gratulálunk, és várjuk kedves kis olvasóink jelentkezését nyereményük beváltására!

Keressétek a könyvtárban, keressetek a könyvtárban!

Zoli bácsi

LEAVE A COMMENT