Októberi „maszatolás”

 Öt autóbusz indult útnak a Pilis és a Visegrádi-hegység irányába a MASZAT október 20-án megrendezett túráján.

 Legtöbben a „maszatkák” voltak: több, mint 150-en. Ők Klastrompuszta környékét keresték fel. Felmásztak a Legény- és Leány-barlanghoz, aztán le a Tündér-szakadékba, majd ismét fel a Kémény-szikla tetejére. A pálos kolostor romjai között kis történelmi levegőt is magukba szívhattak. Nem sikerült volna olyan jól ez a kirándulás, ha Turóczi Csaba túravezető mellett nincsenek olyan segítő szülők, pedagógusok, akik vállalták egy-egy kisebb csoport vezetését.

 

A 3 – 4. osztályos „maszatok” nagysikerű túrán vettek részt Juhász Attila és Bota Zoltán vezetésével a Pilis-Visegrádi- hegység egyik legromantikusabb területén, a Holdvilág-árokban. A túra első fele a kalandos szurdokban – több barlangot is érintve – vezetett, majd a Meteor-létrán felmászva folytatták az utat. A sokak által látogatott és jól ismert Lajos-forrásnál tartottak hosszabb pihenőt, végül a bölcső-hegyi kaptató után az út utolsó szakaszát egy kényelmes turistaúton leereszkedve tették meg.

 

A legnagyobbak megkezdték az Országos Kék Túra bejárását. Gyönyörű helyeket érintve gyalogoltak át Pilisszentlászlóról Visegrádra, kilátással a Dunára, a szemközti Börzsönyre, a környező településekre. A „kéktúrások” vezetői Vajóné Jandó Gabi mellett Nagy Judit és Sarankó László.

 

Korai lenne még messzemenő tanúságokat levonni az érdeklődők számából, de ami biztosnak látszik: van igény településünkön a természetjárásra, a televízió-számítógép „fogságából”való kiszabadulásra, hogy újra felfedezzük, ezzel együtt talán kicsit jobban meg is becsüljük a bennünket körülvevő természet alkotta csodákat.

 

Novemberben ismét Maglód környékére hívunk minden érdeklődőt. A kirándulás egy új formáját próbáljuk ki, a teljesítménytúrázást. Szeretnénk elérni, hogy a mozgásnak, sportolásnak ez a könnyen elérhető módja településünkön is népszerű legyen, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Az a lényege, hogy választani lehet különböző hosszúságú-nehézségű útvonalak között, és ezt kell egy meghatározott időn belül teljesíteni. Az utak a temető melletti Spártól indulnak, és oda is érkeznek. A nevezés a helyszínen történik. Várjuk iskolánk tanulóit egyénileg vagy csoportosan, de akár egész osztályok is jöhetnek együtt. Családok, baráti társaságok is kipróbálhatják erőnlétüket, tájékozódó képességüket. És nem utolsó sorban szép Maglód környéki helyeket ismerhetnek meg a résztvevők.

 

Aki teljesíti a választott távot, kitűzőt és oklevelet kap ajándékba.

 

Bővebb információ a www.maszatok.hu honlapon található.

 

LEAVE A COMMENT