Túl a MASZAT bemutatkozó- évadnyitó családi napján

 

 

A Maglód Újság előző számában hírt adtunk a Maglódi Szabadidősport és Természetjáró Egyesület (MASZAT) megalakulásáról.

 

Örömmel számolhatunk be arról, hogy a szeptember 22-én megtartottuk az egyesület évadnyitó családi napját. Külön boldogság volt számunkra a hatalmas érdeklődés, mellyel reggel 8 órakor szembesültünk a temető melletti bezárt SPAR áruház parkolójában, ahol a gyülekezésre került sor. Mintegy 250 fő gyalogosan, ill. kerékpárral vágott neki a családi nap helyszínéhez vezető útnak. A tábor a Fáy-tanya feletti fenyőerdő és közvetlen környezete volt. A sokszínű programban helyet kapott egy 10 állomásos ügyességi játék, többek között erdei akadálypályával, zsákban ugrással, kincskereséssel, növényismereti feladatokkal. Ezután különböző csapat- és egyéni sportversenyeket bonyolítottunk le, melyeket számháború, a legkisebbek részére pedig állatsimogatással egybekötött tanyalátogatás követett. Befejezésként kiosztásra kerültek a jutalmak és minden résztvevő gyermek elmajszolhatott egy-egy müzli szeletet, a nap során „elégetett” energia pótlása céljából. A táborzárást követően kb. 17 órakor hazaindult a megfáradt csapat, élményekkel teli nappal a hátuk mögött.

 

 

 

A nagy érdeklődést nem csak, hogy megtartani szeretnénk, hanem érdekes és izgalmas programokkal fokozni is. Ezúttal a MASZAT „munkatervéről”, az idei programokról szeretnénk tájékoztatást adni. A foglalkozások kéthetente kerülnek megtartásra, szombatonként. Minden hónap első szombatján szakköri foglalkozás keretében ismertetjük meg a gyermekekkel az élő és épített környezetünk titkait. Minden harmadik szombaton pedig terepi foglalkozásra, azaz kirándulásra, túrára visszük el őket.

 

A szakköri foglalkozásokat 2 órás időtartamban három szakaszra tagoljuk. Az első részben a soron következő kirándulással, túrával kapcsolatos természeti, kulturális, építészeti értékekről tartunk ismertetést. Ezt követi minden alkalommal egy-egy meghívott vendégünk előadása, szakterületének közérdeklődésre számot tartó érdekességeiről, a gyermekek nyelvezetére hangolva. A harmadik részben pedig levezetőként játékos foglalkozás során csiszolhatják a nebulók természettel kapcsolatos ismereteiket. Módszereink a kevés elmélet és sok gyakorlat elvét követik.

 

A kirándulások, túrák alkalmával a gyermekek közvetlenül tapasztalhatják meg mindazt, amit a tantermi foglalkozásokon hallhattak, láthattak, és a terepen kerülhetnek közelebb az anyatermészethez.

 

 

 

A következő lapszám megjelenéséig az alábbi programokat kínáljuk tagjainknak:

 

  • október 6. – szakköri foglalkozás, vendég Hámori Dániel madarász, a Bagolysuli képviselője

  • október 20. – kirándulások

 

  • Maszatkák (1-2. osztályosok)

  • Maszatok (3-4. osztályosok) Pilis hegység. Salabasina-árok – Holdvilág-árok – Kiskovácsi útvonalon.

  • Pacák (felsősök)

 

  • november 3. – szakköri foglalkozás

  • Az október elején megújuló honlapunkon részletes leírásokat találhatnak az érdeklődők. Az oldal továbbra is elérhető lesz az iskola honlapjáról, továbbá a www.maszatok.hu címen.

 

 

 

A Maszatkák most kezdenek majd ismerkedni a rendszeres túrával, míg a Maszatok folytatják a megkezdett utat. Közülük többen már felnőtteket is megszégyenítő jártassággal mozognak az erdőben. A legnagyobbak az Országos Kéktúra különböző útvonalait fogják teljesíteni, felkészítve így is őket, egy nagyobb és felelősségteljes feladatra, a másokra is figyelő, felelősséget vállaló, önzetlen viselkedésre. Ez a MASZAT egyik kiemelt célkitűzése.

 

 

 

Novemberi előzetes:

 

  • Városunk első túraútvonalának felfestése

  • Első MASZAT teljesítménytúra a Gödöllői-dombságban

  • Rendkívül izgalmasnak ígérkező, élő állatbemutatóval egybekötött előadás a szakkörön a körülöttünk élő állatokról.

 

 

 

Az egyesületünk elkötelezetten hisz abban, hogy az igazi értékek megőrzése csak összefogással lehetséges. Erre a közös kalandra invitálunk mindenkit, akivel azonos értékrend alapján, együtt tudjuk céljainkat megvalósítani, új tervekről gondolkozni! Hívunk egy nagy kirakós játékra. A MASZAT leteszi a természetvédelem, a túrázás, a környezettudatosság, a csapatmunka puzzle darabját. Nagyon sok kis rész kell még ahhoz, hogy egy igazán nagy és szép kép kerekedhessen ki belőle. Az évadnyitó alkalmunkon nagy öröm volt beszélgetni a Napsugár Óvoda képviselőjével, Erzsike nénivel, aki eljött a rendezvényünkre, és akivel a közös útkeresés mellett köteleztük el magunkat. Ők leteszik a „kép”maguk, „Óvodások környezeti nevelése” darabját. Köszönjük, hogy a Gyerekjóléti intézmény is megtisztelt jelenlétével. Nagyon hiányozna, ha az ő „képecskéjük” nem kerülne a helyére. Minél többen teszik hozzá a maguk kis részét, úgy kapunk egyre teljesebb, ragyogóbb képet. Nem többletmunkát kérünk, hanem csak azt, hogy hangoljuk össze a tevékenységeinket, és az eredmény látványosan több és jobb lesz.

 

 

Továbbra is várjuk minden érdeklődő gyermek és segíteni kész felnőtt jelentkezését.

LEAVE A COMMENT