A tanév utolsó túrája 2013. május 18.

Úti célunk: Vadálló-kövek, Prédikálószék

A Prédikálószék, amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja. A csúcson egy kis tisztást, rajta padokat és asztalokat találunk. A tisztás mellett egy fából készült kereszt magasodik. A Prédikálószékről gyönyörű kilátás tárul elénk. Alattunk kanyarog a Duna. Innenső partján Visegrádot láthatjuk a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. Túlsó oldalán a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak.

Oldalában találhatjuk a Vadálló-kövek különleges alakú szikláit: a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, Függőkövet, a Felkiáltó jelet és Árpád trónját. A Vadálló-kövek, amely vulkáni törmelékes kőzetből, azaz agglomerátumból áll, jól példázza a Visegrádi-hegység földtani felépítésének sajátosságait.

A Prédikálószék és a Vadálló-kövek a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, a Bioszféra Rezervátum magterülete. A sziklagyepeken számos ritka növényfaj él, ezért virágokat ne szedjünk. A környék különlegességei közül szinte biztosan találkozunk a romantikus hölgyestike nevet viselő védett virággal.

Rövid túraleírás:

Magyarország egyik legszebb fekvésű településéről, Dömösről indulunk a Malom-patak völgyében a Visegrádi-hegység belsejébe. Ha a legrövidebb úton indulunk a Prédikálószék irányába, alig kell 4 kilométert gyalogolni és már ott is vagyunk. A természet igen sok arcát mutatja ezen a rövid szakaszon. A Duna melletti nyárfáktól a gyertyános-tölgyesen át, a délceg bükkökhöz méltó társaként megjelenő magas kőrisig, a növények sokfélesége fogad minket. Ha nem tárulna fel előttünk semmilyen panoráma, akkor is felejthetetlenül szép utunk lenne. De feltárul!
Sok gyönyörű hely van az országunkban, de néhány társával holtversenyben ez is az elsők között van. Előttünk terül el a Dunakanyar, a Börzsöny vonulata, Dobogókő, a Rám-hegy és még sorolhatnám. Mindehhez a Vadálló kövek, fantáziát megmozgató sziklái adják a bevezetést.
A hosszabb út, nem ennyire meredek és csak a csúcsra érve nyílik meg a teljes panoráma. Viszont egy, a látogatóktól kevésbé terhelt jelzetlen úton megyünk felfelé a Keserűs-hegy oldalában. Lefelé cserélnek a csoportok, így senki nem marad ki, egyik élményből sem.

Az 500 méter szintkülönbség teljesítésével, olyan látvány fogad, amit, ha nem tapasztalnánk meg, szegényebbek lennénk.

Testileg lehet, hogy kicsit fáradtan, de lélekben felemelkedetten indulhatunk haza.

Gyakorlati tudnivalók:

Indulás: 8 órakor a nyaralói iskolától
Hazaérkezés: 17 óra körül
Ajánlott öltözet: hosszú nadrág, zokni (kullancsok!), réteges felsőruházat, esőkabát, kényelmes túracipő, nyári sapka vagy kalap, kis hátizsák
Hozni kell: egész napra enni- és innivalót

LEAVE A COMMENT