Barlang-túra

Február 9-én a  Ferenc-hegyi-barlangba látogatunk. Igazi kúszós-mászós, sisakos-fejlámpás túrlesz. Az érdeklődés sokkal nagyobb, mint a lehetőségeink. Többen kérdezték, hogy miért nem megyünk két busszal, ha ennyien szeretnének részt venni ezen az úton. A barlanglátogatás szigorú szabályokhoz kötött. Egy nap csak 40 látogató keresheti fel. Ezt a létszámot teljesen kimerítjük, de sajnos ennél többen nem jöhetnek. Felnőttek közül csak néhány segítő tart velünk, hogy minél több gyermeknek szerezzünk – remélhetőleg – felejthetetlen élményt.

 

Ferenc-hegyi-barlang (Aragonit-barlang) 
Budapest belterületén, 258 m  magasságban nyíló, 1982-ben mérete, genetikája és ásványkiválásai alapján fokozottan védetté nyilvánított barlang. A Rózsa-domb térségében húzódó barlang nevét a rendszert magába foglaló hegyről kapta. Barlang és életvédelmi okok miatt mára már lebetonozott bejáratát 1933-ban, a Törökvészi út csatornázása közben találták meg.

 A ma használatos mesterséges bejárata a Ferenchegyi út É-i oldalán, az Őzgida utcai elágazásnál lévő fásbokros területen nyílik. A bonyolult alaprajzú barlangrendszert eocén mészkőben és márgában, a feltörő melegvizek oldó hatása alakította ki. Az 5200 méter összhosszúságú, 85 m függőleges kiterjedésű, szűk, hasadékszerű, rombusz hálózatot alkotó járatok csak 270×120 m alapterületet foglalnak el. A falakat jellegzetes oldásformák, -csatornák, -kagylók, gömbfülkék, gömbüstök, forráscsövek, valamint borsókő, kalcitszivacs, barit és lublinit ásványok díszítik. A lezárt, csak engedéllyel látogatható barlangot 1997 óta légúti megbetegedésben szenvedő gyerekek számára betegségmegelőző, sportterápiai céljára hasznosítják. 

LEAVE A COMMENT