Áprilisi túra

 Időpontváltozás

 Áprilisi túránkra nem húsvét előtti szombaton, hanem egy héttel korábban, április 12-én kerül sor. Jelentkezési határidő: április 7.
A kirándulás költsége: 1400Ft

 Kedves Maszatosok!

 

    Április 12-én, az egyesületünkkel számunkra eddig ismeretlen hegységbe látogatunk.  A Gerecse-hegység méltatlanul ritkán szerepel a kedvelt kirándulási célok között. Pedig érintetlenségével, változatos tájaival, sokkal nagyobb figyelmet érdemelne.  A túránk alatt kevés kirándulóval találkozunk, de egy héttel később több ezer teljesítménytúrázó keresi fel a hegységet, hogy teljesítse az ország egyik legnépszerűbb túráját, a Gerecse 50-et. Majd ismét egy év csend.
    A Vértes-hegységet és a Gerecsét elválasztó völgyből, Szárliget településről indulunk. Két távon tervezzük túránkat. Mivel az Országos Kéktúra útvonalán fogunk menni, így azok, akik az elmúlt évben elkezdték gyűjteni a pecséteket, ismét szerezhetnek hármat a gyűjteményükbe. Ha valaki szeretne csatlakozni a Kéktúrázók népesedő táborába, és nincs igazoló füzete, azoknak tudunk segíteni a beszerzésben.  

Az utunk alatt nem lesznek nagy, impozáns sziklabércek. Nem lesznek mély szurdok alján morajló patakok. De lesz megragadó, csodálatos természeti környezet, emberléptékű táj, és a Somlyóvár tetejéről feltáruló lélekemelő panoráma. Öt éve jártam itt utoljára, de azóta érzem, hogy ezt szeretném megmutatni még sokaknak.  Itt különösen nagy erővel érezhetjük a már kétezer éve lejegyzett sorok igazságát:

„Nézzétek a mezők liliomait, nem munkálkodnak és nem fonnak, de Salamon teljes dicsőségében nem öltözködött úgy, mint ezek közül, akár csak egy.”

A rövidebb táv 16 km, a hosszabb 20,2 km. Ezen a kirándulásunkon nem lesz nagy különbség a két táv között. Ha lesznek többen, akik újabb pecsétet szeretnének szerezni és vállalják, hogy további 15 kilométerrel növelik a távot úgy, hogy a többieknek nem őket kell várni, akár lehet egy 35 kilométeres táv is.

Az alábbi linkeken bővebb információt találtok a két szakaszról:             
https://www.kektura.hu/utvonal/26-okt-reszturak/11/107-szarliget-hajagos-korosi-csoma-sandor-forras-autopalya-aluljaro-cukor-hegy-kisegyhazapuszta-kettes-to-bika-domb-harsas-oldal-somlyovar-kulcsoshaz
https://www.kektura.hu/utvonal/26-okt-reszturak/11/108-somlyovar-szenegeto-tornyopuszta-bodza-volgy-hallgato-koldusszallas-vadaszhaz

 

LEAVE A COMMENT