Decemberben is Maszat

Felsőfarkasd – Mende – Gyömrő – Maglód    16 km

2014. december 6.

Jártunk idén a Rám-szakadék festői szurdokában, az Alacsony-Tátra nyáron is hófoltos bércein, a Bükk-hegység végtelennek tűnő erdeiben és még sok, valóban lenyűgöző helyen. Ezt az impozáns sort szeretnénk folytatni a decemberi túránkkal.

Biztosan sokan fedezzük fel magunkban, hogy van bennünk egy belső hajtóerő, ami arra sarkall, hogy egyre több helyszínre jussunk el, egyre több kalandot élhessünk át, egyre többet ismerjünk meg a körülöttünk lévő világból. Ezért egyre távolabb, egyre merészebben tervezzük kirándulásainkat. Ezen az úton soha nem érünk el a végső célunkhoz, mert mindig lesz egy még távolabbi, még csábítóbb álmunk. De szerencsére van egy másik lehetőség is! Amikor maradunk a közeli környékünkön, csak jobban kinyitjuk a szemünket és a szívünket. Ha jól figyelünk, csodák tucatjait találhatjuk még azon az úton is, amiről azt hittük, hogy ismerjük.


Egy ilyen csodakereső kirándulásra hívunk benneteket! December 6-án reggel indulunk Felsőfarkasdra. Bizony, van ilyen település, olyan távolságra Maglódtól, ahonnét kényelmesen hazasétálhatunk. Nem is csupán létezik, hanem pompás fekvésével, dombjaival, tavával megmelengeti a decemberi hűvös időben idelátogató turisták szívét. A tavat elhagyva érünk a Mende melletti Béllei-erdőbe. Az erdő a török hódoltság idején elnéptelenedett kicsiny település nevét őrzi. A dombok között sétálva könnyen beláthatjuk, hogy miért választotta az ember lakhelyéül ezt a tájat már legalább 3 évezreddel korábban is. Bizonyságul megtalálhatjuk a bronzkori népek földvárát Mende határában ugyanúgy, mint az Árpádok feltárt várát a hazavezető utunktól nem messze. Az erdőkön, mezőkön haladó vándorlásunk közben hamarosan megpillantjuk gyömrői Teleki Kastélyt.

Innét már jobban ismert helyeket érintve megyünk hazáig, időnként érintve a középkor egyik főútvonalát, a Sóutat. Aki figyelmes lesz az úton, akár őzet, nyulat, ragadozó madarat is láthat, de Kati néni remek kapcsolatainak köszönhetően valaki más is felbukkanhat ezen a kiránduláson. Csak annyit tudunk róla, hogy bár tájidegen, mégis mindenki, még a legharcosabb természetvédők is kedvelik. A többi legyen meglepetés!

A teljes táv 16 km. Mivel nem lesznek magas hegyek, nagy szintkülönbségek, nem lesz nehezebb, mint az átlagos kirándulásaink. Mindenkit szeretettel várunk!

LEAVE A COMMENT