2015 első Maszat túrája

Már hagyományosnak mondhatjuk, hogy év eleji túráinkon a föld alatti világgal ismerkedünk egy kicsit. Törekszünk mindig újabb helyeket és látványosságokat, érdekességeket megmutatni. Igyekeztünk most is megtartani ezt a bevett szokásunkat.

A föld alatti érdekességeket most nem a barlangok jelentik majd, mint ahogyan ezt  már többször tették.  Ráadásul most szeretnénk  illatok felidézésével a téli ünnepekhez is kötődni.

Vagyis az idei első túránk tervezésénél a következő szempontok alapján kerestük a helyszínt: Hagyományosan kötődjön a föld alatti világhoz, gyalog kényelmesen elérhető távolságra legyen, és érezzük a fahéj és a szegfűszeg illatát némi déligyümölcsével keveredve. A megoldás a Monori Pincefalu a Strázsa-hegyen.
 Egyedülálló látványosság a 960 pincéből álló pincefalu, ahonnét nem hiányozhat a forralt szőlőlé fűszeres illata.

 Ám szeretnénk
 leszögezni, hogy forralt szőlőlevet erjedetlen gyümölcsléből is lehet készíteni! Utunk kezdetén rövid séta után érjük el első pihenőnket, a kilátót, ahol reményeink szerint lesz módunk ezt a gyakorlatban is bizonyítani.

Innét indulunk tovább Péteri irányába, ahol elhaladunk a horgásztó mellett, amelynek a környékén, még ha egyre halványulóban is, de felfedezhetjük a turjános vidék hangulatát. A figyelmes túrázót magával ragadja lecsapolt lápvidék élni akarásának látványa.       

Az utunkon tovább kísérnek a múlt emlékei. Gyömrő határában a Töves majoron keresztül sétálunk Maglód felé. Itt még megfigyelhetjük a grófi birtokokon dolgozó idénymunkásoknak épült hosszú sorházakat. Ezután hamarosan elérjük a Halas-patakot, ahonnét már a jól ismert úton érünk haza.

A teljes táv 15 km.

Indulás fél 8-kor a nyaralói iskolától, érkezés du. fél 4-re a nyaralói állomásra. Öltözködés az időjárásnak megfelelően, meleg ruha, kényelmes bakancs vagy csizma. Egész napra enni- és innivaló (meleg tea).

Buszköltség 500 Ft.

Jelentkezési határidő: január 12.

Mindenkit szeretettel várunk!

LEAVE A COMMENT