Maszat a Magas-Tátrában

Magas-Tátra, Szlovák-paradicsom

A 2014/15-ös tan-, illetve túraévünk koronáját szeretnénk feltenni augusztusban.

 

A Maszat Egyesület eddigi legnagyobb kalandjára hívunk benneteket. Természetesen itt is gondosan ügyelünk arra, hogy mindenki megtalálja a maga felkészültségének és erejének megfelelő utat.

Az első nap a Csorba-tó (Strbské pleso,1346 m) mellől kezdjük a túránkat. A Magas-Tátra nyolc, turisták által is látogatható 2000 métert meghaladó csúcsa közül a Kapor-csúcsot felé vesszük az irányt. Innen tárul elénk a hegység talán legpompásabb panorámája.  A 2363 méter magas cél a festői szépségűMenguszfalvi-völgyön keresztül közelíthető meg, ami „az egyik legnagyobb, de talán a legszebb, legvadregényesebb völgyek egyike. Lényegében ez nem is egy völgy, hanem egy fővölgyből és több mellékvölgyből álló völgycsoport.”

Az út első fele egy nagyon kellemes séta a 4,8 kilométerre található Poprádi-tóig. (Popradské pleso, 1494m). Az út emelkedéséből még a Gödöllői-dombságban is lehetnénk, csak a helyenként a fölénk tornyosuló, akár 900 métert is meghaladó sziklaormok látványa kelt valami egészen más, felemelő érzést. Mondhatnánk úgy, hogy egy városligeti séta nehézsége keveredik igazi magashegyi élményekkel. Aki csak a Poprádi-tóig tart velünk, az is életre szóló élményekkel lesz gazdagabb.
Természetesen szívünk szerint mindenkit csábítanánk arra, hogy folytassa az utat. Innentől viszont már nem adják izzadság nélkül a látványt, de megéri. A következő 3 kilométeren 450 métert emelkedik az út. A völgy végében találjuk a Tátra legnagyobb és legmélyebb tengerszemét, a
20 hektárt meghaladó Nagy-Hincó-tavat. Szinte biztos vagyok abban, hogy akik itt megpihennek, erős csábítást fognak érezni, hogy legalább a Kapor-hágóig folytassák az utat, ami alig 250 méterrel a tó felett található. Ez a hágó választja el a Menguszfalvi-, és a Hlinszka-völgyeket. Idáig jól kiépített úton jöhetünk fel, és aki
széttekint a 2180 méter magas hágóról, nem fogja bánni a fáradságot, hogy idáig merészkedett a magas
hegyek semmihez sem fogható világába.     Innét már csak a Kapor-csúcs (2363 m) alig egy kilométerre található sziklatömbjét kell elérni, hogy a teljes utat megtegyük. Erre a szakaszra azokat hívogatjuk, akiket nem csak a szívük hajt, hanem megfelelő kondícióval és biztos járással rendelkeznek igen magas sziklafalakon is.
Visszafelé ugyanazon az úton megyünk, amit korábban megtettük, csak míg eddig a fölénk magasodó célt láttuk, most az alattunk elterülő Poprádi-medencét.
Érdemes még belenézni a Hazajáró következő filmjébe, mert a 11 perctől az út utolsó szakaszát mutatja be. httpss://www.youtube.com/watch?v=kWzpCOdP1Ts

Koprovsky stit (2363) – 30p. –  Vysné Koprovské sedlo ( 2180) – 35 p. Velké Hincovo pleso (1944) – 60p.- Popradské pleso (1494) – 70p. Strbské pleso (1346 m) A teljes túra összesen:     6 óra          fel:       3ó.15p.            le: 2ó.45p.

A buszhoz érve elindulunk a szállásunkra, Podlesokba. Itt lesz lehetőség a kempingben sátorozni, vagy a faluban házat bérelni. Ez a település a Szlovák-paradicsom kapuja. Érdemes rákeresni az interneten, mert csodák százait találhatjuk. Másnap mindenki a megmaradt erejéhez képest tud választani rövidebb vagy hosszabb utat. Lenyűgöző szurdokok sokasága, hatalmas vízesések, a Hernád-áttörés pompás látványa mindenkiben azt az érzést fogja kelteni, hogy ide bizony vissza kell még jönni.

 

Gyakorlati tudnivalók:

A túrákat úgy szervezzük meg, hogy a kisebbeknek is élvezhető lesz, de erre az útra csak szülői kísérettel várjuk a gyerekek jelentkezését!

Túra ideje: 2015. augusztus 15-16.

A busz költsége 5 000 Ft. A faluban a ház bérlése kb 10 Euro/ fő. Kérjük jelezzétek, hogy foglaljunk-e szállást. 

Szurdok belépő díj 2 Euro/fő
A kemping árakat itt találhatjátok:
https://www.podlesok.sk/?page_id=6

Étkezés: önállóan

Egy busszal tervezzük az utat. A Maszat Egyesület tagjai természetesen előnyt élveznek a jelentkezéskor! Saját autóval bárki csatlakozhat hozzánk.
Jelentkezési határidő: 2015. 06. 15., 3000 forint befizetésével.

Jelentkezés: Patkós Józsefné, nyaralói iskola
(
katalinpatkos@gmail.com)

Részletes információ: Turóczi Csaba, turoczi67@gmail.com

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 

LEAVE A COMMENT