Biatorbágy 2021

Esemény dátuma

2021.03.28.

Esemény helye

Az októberi túránkat Biatorbágy környékére terveztük. Nincsenek ott jelentős hegyek, viszont páratlan kilátással kárpótol a helyszín, Madárszirt, Nyakas-kő.

A túránk a Biatorbágyi-viadukt lábától indul, de előtte egy pici kitérővel felmegyünk a hidra, ahonnan jól belátni a környéket. A település határában, régi présházakkal, pincékkel szegélyezett úton jutunk a Madárszirtre, majd egy nehezen járható, morzsalékos, homokos útvonal ereszkedünk le a Nyakas-kő tömbjét és a Madárszirt szikláit elválasztó árokba, majd onnan hasonló nehézséggel kapaszkodunk fel a Nyakas-kő, gomba alakú sziklaformációjának az aljába. A merészebbek akár a sziklára is felmászhatnak. Nyakas-kő és a környék sziklaszirtjei jellegzetes alakját az erózió, főként az uralkodó északnyugati szél alakította, a keményebb mészkőbe rétegződött puhább, homokos üledékeket nagyobb mértékben erodálta, így lett nyaka a kőnek.

Az üledékes kőzetekben gyakran találnak Pannon-tenger kori kövületeket is. Utunkat folytatva, néhány kilométer múlva először enyhén, majd egyre erősebben emelkedve mászunk fel a Biatorbágyi kaptárkövek aljába. A Kő-hegy déli oldalán magasodó három sziklában összesen tíz sziklafülke található, eredetük a homályba vész. Jobbról kerüljük meg a sziklaformációt, majd jelzett utunk balra kanyarodva fut ki a Hármas-szikla nevű képződmény tetejére. Innen is szép a kilátás elsősorban a szemközti Iharosra, de menjünk egy kicsit tovább az ösvényen és pár méterre a Négyes-sziklához jutunk, melynek lapos tetejéről megnyílik a táj Biatorbágy felé is, itt a belógó növényzet kevésbé korlátozza a panorámát.

A túra időpontja: 2021. 10. 23.

Találkozó a Maglódi alsó tagozatos általános iskola előtt 7:45-kor, indulás pontban 8:00-kor! Várható érkezés 19 óra körül, ugyanide.

A túra hossza: 13 km, szintemelkedés: 450m.

Részvételi díj: 500 Ft személyenként. Lemondás esetén sajnos nem áll módunkban a befizetett összeget visszaadni.

A jelentkezéshez és a fizetéshez az alábbi linken kaptok útmutatót!

Egy kis kedvcsináló videó:

https://www.youtube.com/watch?v=n3rWNYpZPWU&t=2s

Kedves túratársak!

Fokozottan szeretnénk felhívni a figyelmeteket a megfelelő lábbeli kiválasztásra!

Akár egy rövid, néhány kilométeres túra is tartogathat számunkra meglepetéseket, ahol nehezen tudunk biztonsággal haladni. Morzsalékos, kőgörgeteges, csúzsós-sáros útszakasz, vagy egy patak átkelés is nagy nehézséget fog okozni, ha nem az alkalomhoz illő lábbeli van rajtunk. Vagy akár egy egész csoportot is hátráltathatunk, ha nem tudunk megfelelő ütemben haladni.

Ennek elkerülése érdekében, javasoljuk, hogy lehetőség szerint félmagas vagy magasszárú bakancsot használjatok túrázás során. Nyáron is! Inkább legyen egy kissé melegebb a lábnak, mint egy bokaficam, ami akár hetekre is megnehezíti a mindennapjainkat. Ettől függetlenül persze érhet minket baleset, de tegyünk meg mindent az elkerülése érdekében.

Az interneten számos cikket, leírást találtok a megfelelő lábbeli kiválasztásához segítségül. Érdemes utána olvasni, tájékozódni, hogy ne rontsa el a napunkat, vagy a társaságunk napját egy könnyelmű, nem megfelelő döntés.

Ezen gondolat mentén, erősen javaslunk a túratársainknak egy személyre szabott egészségügyi csomagot, amit magunkkal viszünk a túrán, mert bármikor történhet kisebb-nagyobb baleset és ezzel tudunk segíteni magunkon és bajbajutott társunkon.

Segítségként egy kis összefoglalót találtok a honlapunkon a Tudástár menü alatt. De ezen kívül is számos cikk és olvasmány foglalkozik egy túrára való megfelelő felkészülésről.

https://maszatok.hu/tudastar/

Akár segítséget és ötleteket is kérhettek egy-egy túra során a túravezetőinktől.

Fontos!

Az indulások előtt, a helyszíni találkozásokkor a túravezetőknek és a túraszervezőknek jogukban áll – a megítélésük szerinti nem megfelelő lábbeli miatt – a jelentkezőt kizárni az utazásról és a túráról, a költségek visszatérítése nélkül!

Az esemény elmúlt

Esemény helye

Férőhelyek 100 (67 szabad)

Program részletek

  • 2021.03.28. 07:45   -   19:00
Megosztás
Naptárhoz adása