Geotúra a Budai-hegységben

Esemény dátuma

2023.10.22.

Esemény helye

Budai-hegység

CSÚSZÓS TEREP MIATT AZ ESEMÉNY ELMARAD!

 

Az elmúlt évben nagyon izgalmas és különleges kirándulásunk volt a Naszályra Jósvai József geológussal, aki bevezetett minket a hegy történetébe. Most folytatjuk a vele való kalandozásunk és a Budai-hegységbe vesszük az irányt, hogy részt vehessünk egy időutazásban , egy „Tengerparti sétában a Hármashatáron innen és Túl”.

Táv: 10 km, szint: fel 500 m, le 500 m.

 

Találkozás, indulás:

2023. október 22-én (vasárnap) 9 órakor Budán, a Kecske-hegy parkolóban, ahol az autóval érkezők leparkolhatnak.

A tömegközlekedéssel utazóknak a találkozóhely 5 perc gyaloglásra van a Szépvölgyi dűlő 65-os busz végállomásának fordulójától, vagy 10 perces sétára a Fenyőgyöngye megállótól.

 

Jelentkezési feltételek:

A Túra díja:
4000 Ft/ felnőtt
2000 Ft/gyermek
Az ár tartalmazza a szakszerű vezetést és egy kis kitűzőt.
AUTÓS UTAZÁS RÉVÉN A KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN ÉRDEMES MINDENKÉPPEN EGYEZTETNI ELŐTTE, AZ ÜRES FÉRŐHELYEK KIHASZNÁLÁSA ÉRDEKÉBEN. HA VALAKI SZERETNÉ, HOGY A GYERMEKE ELJÖJJÖN VELÜNK, MINDENKÉPPEN ÍRJON!

Szeretnél Maszat tag lenni? ITT tudsz jelentkezni!

 

Túra rövid bemutatása:

A csaknem 500 m magas Hármashatár-hegy meghatározó része az észak-budai panorámának. Eltűnődtél valaha a HÉV-ről vagy autóból feltekintve azon, hogy mi lehet az adótornyos hegyoldal másik oldalán? Ha velünk tartasz, meg fogsz lepődni! A Budai-hegység ékköve méltó párja a városnak. Igazi időutazásban lesz részed egy különleges atmoszférájú hegyen, ahol a természet és ember egymásra hangolódott.

Kecske-hegyi kőfejtőben kezdődik túránk, ami mára csendesen szunnyadva színpompás fákkal várja az idelátogatót. Innét leereszkedünk a repülőktől elhagyott és az emberek által birtokba vett óriásrét leszállópályára. Oldalában sárgába, vörösbe öltözött dolomit sziklák történetét nyomozzuk, majd felkapaszkodunk a Jane Goodall tanösvényen megbúvó tigriscsíkos kövekhez. A különleges növényekkel és állatokkal benépesített csúcsról pazar kilátás nyílik a kőzetek névadóra hegyére, a Hárshegyre is. Sétánkat egy kevesek által ismert Árpád-kori templom irányába folytatjuk. Árpád-kori- templom a budai hegyekben? Igen, kicsi templom, óriás egysejtűvel építőköveiben! Rövid pihenő után rátérünk az Országos Kéktúra itteni szakaszára. Egy meredek emelkedőn kapaszkodunk fel fokozva túraélményünket is. Fáradságunkért cserébe a csúcson található Guckler kilátóból szinte egész Budapestet láthatjuk madártávlatból. A városon túl messzi hegyek kontúrjai vesznek körbe minket. Gerecse, Pilis, Börzsöny, Naszály, Szanda, Mátra, sőt legtávolabb a palóc Olimposz, a Karancs csúcsa díszíti a horizontot. A kilátóból kellemes sétával ereszkedünk vissza kiindulópontunkhoz.

Fontos tudnivalók:

 • Túra nehézsége:
  •  túra, jóleső fáradtsággal

 

 • Ajánlott felszerelés:
  • Öltözet: Kényelmes túrabakancs vagy túracipő, kipróbált zoknival.
  • Esőkabát rossz idő esetére
  • fejfedő és napszemüveg erős napsugárzás ellen.

 

 • Csomagolás:
  • egy kisméretű hátizsák praktikus, amiben a hozott öltözék és élelem is elfér.

 

 • Étkezés és ivóvíz
  • Szendvicsek készítése célszerű, egy alma, narancs kint a természetben egészen másképpen esik – meglátod!
  • Fontos, hogy a túrára legalább 1-1,5 liter ivóvízzel indulj!

 

 

Az esemény elmúlt

Esemény helye

Férőhelyek 25 (18 szabad)
 • Budai-hegység

Program részletek

 • 2023.10.22. 09:00   -   2023.04.22. 16:00
Megosztás
Naptárhoz adása