Gerecse-Gete

Maszat túra – Október 11.

Az októberi túránkon a legtöbbünk számára egy kevésbé ismert tájegységet keresünk fel. A Gerecse-hegység északkeleti végétől indulunk és a Pilis-hegység északnyugati részéig megyünk. Ez a Gete-hegység. Vannak olyan leírások, melyek a Gerecse egyik elkülönülő kistájának nevezik ezt a területet. A Dunával párhuzamos rövid szakasz mészkőszikláival, barlangjaival, az utunk során többször feltáruló különösen szép panorámájával igazán kellemes, élményekben gazdag napot ígér.

 

Péliföldszentkeresztről indulunk. A középkori település a katolikus egyház kegyhelye, amelyet a szalézi rend működtet. Az épített kulturális értékek után a természet építményeit keressük fel. Folyamatosan emelkedő úton érünk fel az Öreg-kő nevű hegyre és a Jankovich-barlanghoz. A hatalmas csarnok ősidők óta lakhelyül szolgált az itt élő embereknek.          

 

Innen a Kő-hegyre megyünk tovább. Meredek sziklák szegélyezte lapos hegytető, a kora őszi napsütésben elénk táruló Duna szalagja, távolban az esztergomi bazilika impozáns tömbje ismét ücsörgős nézelődésre késztet minket. Ezen az utunkon nem mászunk meg nagy hegyeket, sőt a földrajz tudománya értelmében csak dombokat érintünk, de azokat mindig a tövétől a tetejéig.  Ezért is tervezünk legalább két távot, ami a távolságnak ugyan kettő, de útvonalnak mégis három. Ugyanis harmadik hegy alatt többekben nagy vívódást fog okozni, hogy felmenjen-e a Hegyes-kőre, vagy azt megkerülve érkezzen Tokodra. Annak, aki leküzdi a kényelemhez szokott énje erősödő sugallását, páratlan körpanorámában lehet része. Előtte lesz a Budai-hegység, a Pilis, a Gerecse, a Zsámbéki-medence, a Duna és a szlovákiai hegyek. A rövidebb túra a hegy alatt ér véget.

Akik a hosszabb túránkon mennek végig, azok előtt még ott emelkedik a hegység névadója, legmagasabb hegye,  a Nagy-Gete, amelynek a túlsó oldalán, Dorogon van az úti céljuk.


Rövid túra:
Péliföldszentkereszt – Öreg-kő – Jankovich barlang – Mogyorósbánya – Kő-hegy – Hegyes-kő – Tokod.          Ez a szakasz 10,8 km;  271 m (akik kihagyják a Magas-kő hegyet)vagy 478 m+ / 523-.

Hosszabb túra: Rövid, plusz Tokod –  Nagy-Gete – Dorog.  Összesen: 19,8 km; 828 m+ / 867-.  
Ez a kirándulásunk kiváló szintfelmérő lehet mindenki számára, megtudhatja, hogy áll az edzettsége. Garantáljuk, hogy minden résztvevő megtalálja a számára megfelelő nehézségű utat és maradandó élményekkel gazdagodva érhet haza.

 

 

LEAVE A COMMENT